Notifications
Clear all

Výpadky při tisku  

  RSS
Václav Baloo Čunát
(@vaclav-baloo-cunat)
New Member
Výpadky při tisku

Pěkný den všem tiskařům,

dnes v noci jsem tiskl díly pro očekávaný upgrade z MK2s na MK2.5 a cca po 10 hodinách tisku (bohužel kousek před dokončením) mi začal tisk vynechávat.
Projevovalo se to tak, že v určitý moment spadla teplota hotendu přibližně na teplotu okolí, vypnul se ventilátor hotendu a přestal se podávat filament. Tiskový ventilátor stále běžel a tryska se dál pohybovala po své tiskové trase. Po chvilce vše naběhlo a celý proces se opakoval. Nikdy dříve se tento problém neobjevil. Další tisk jsem ještě pouštět nezkoušel.

Přikládám obrázek z průběhu teplot v Octoprintu, kde je chování dobře vidět.

Zkoušel jsem hýbat kabelovým svazkem mezi Extruderem a Rambem, ale to nemělo vliv.
Zvláštní bylo, že celé to jelo v téměř pravidelných intervalech, ale pozice trysky a tedy i přívodního kabelového svazku byla různá.
Proto si nejsem jistý, jestli by chyba mohla být způsobená nějakým poškozením vodičů, či něčím jiným.

Nemáte někdo podobnou zkušenost? Případně tipy, co bych měl zkontrolovat? Díky!

Posted : 10/04/2018 11:58 am
parkis
(@parkis)
Trusted Member
Re: Výpadky při tisku

Velmi pravděpodobně vadný kabel k termistoru nebo samotný termistor. Skutečná teplota určitě nekolísala tak jak je vidět v grafu, spíše byla vyšší jak se to snažilo rozdíl dohnat.

Posted : 10/04/2018 7:43 pm
Václav Baloo Čunát
(@vaclav-baloo-cunat)
New Member
Topic starter answered:
Re: Výpadky při tisku

Tak jsem rozmotal celý svazek kabelů až k trysce. Při manipulaci bylo vidět, že termistor někdy měří a někdy ne, ale nenašel jsem přesně místo problému. Vodiče fyzicky poškozené nejsou, tahem taky místo nebylo odhaleno, pájené spoje pod bužírkou mezi vývody z čidla a "dvoulinkou" jsou také v pořádku. Nicméně jsem laborováním stejně čidlo mechanicky poškodil, takže objednávám nové včetně nového kabelu. Tak se tím snad vše vyřeší.

Posted : 11/04/2018 10:32 am
Share: