Notifications
Clear all

Po několikáté a stále první tisk 🙁  

  RSS
kabecz
(@kabecz)
Active Member
Po několikáté a stále první tisk 🙁

Ahoj, prosím o radu.

Mám složený upgrade na MK2.5 + MM2 a zatím se mi nepodařilo vytisknout nic. Bohužel se vždy stane něco a pak je nutný zásah uživatele. 

Většinou to tiskne tak hodinu, pak ale po několika výměnách nutný zásah uživatele. Dokonce jsme zjistil, že se mi u slotu 1 vytlačuje ta dlouhá trubička v MM a musím ji tam znovu zacvaknout (nejdříve povolím a pak zase utáhnu).  Přitom už jsme to utáhl na krev a i tak se to stane. Trubičky se ale jinak neohýbají ani nijak nekroutí.

IR čidlo jsem vyladil, to šlape dobře. Čidlo na filament v MM po čase vyhodnocuje špatně, asi tam zůstane nějaký bordel, musel jsem odšroubovat trubičku co vede do extruderu a občas tam něco je.

Je to bílé vlákno i ve tvaru kuličky, vypadá to jako by se brousila ta trubička, ale nevím kde. Během tisku musím při potřebě zásahu uživatele otevřít MM přes přítlačné šrouby a je tam také čurbes.

Nebyla by lepší ta trubička s větším průměrem? Případně jak moc je důležitá ta délka trubičky? Přijde mi, že to může být způsobeno i třeba skřípnutím a následným bržděním podávání a při tom se brousí filament. Případně stane se něco, když tu trubičku o něco zkrátím, pokud bude skřípnutá (1-2cm)?

Mám doma několik oveček bez půlky hlavy. Rád bych nějakou viděl celou 😀 

Jinak na single mód to tiskne bezvadně, ale to tisklo i před MMU2.

Jinak jsem z té funkčnosti dost rozladěný, očekával jsem jednodušší obsluhu, takhle to ani nejde nechat bez dozoru. 

Co u vás?

Děkuji za rady a poznatky.

Karel

 

Posted : 04/06/2019 11:19 am
JamalXface3D
(@jamalxface3d)
Active Member
RE: Po několikáté a stále první tisk 🙁

Zdravím,,

po pravdě mám problém s MMu2 furt,, nicméně už jsem toho trochu vytiskl. Problém s tím že to chce zásah uživatele je že než se tiskárny ,, zajede,, musíš správně nastavit přítlak na podávacích kolečkách 😀 Osobně si myslím že ty pružinky v základním balení jsou špatné řešení, ale někomu to i tak funguje. Vyměnil jsem je za delší a hlavně měkčí. V železářství cca 1-2 Kč. A funguje. Oveček bez hlavy mám taky pár 😀 

teflonová trubička mi také vypadávala, zajímavě že zrovna na slotu 1. důležité je nepřetáhnout ty šroubky co je drží. Když zkusíš jen zasouvat a vysouvat filament nesmí tam být skoro žádný  odpor. Trubičky jsem dotáhl co to dovolilo a hodně mi pomáhá na slotu 1. opravdu ustřihnout fat velkou špičku. co nejvíc to jde. Dnes zkusím vytisknout : https://www.thingiverse.com/make:656189 snad mi to pomůže snadněji tisknout a zavádět filament. 

To vše co bych ti mohl doporučit.. zatím více zkušeností s MMu2 nemám. 

Jamal X.

Posted : 05/06/2019 2:22 pm
Martin
(@martin-3)
Active Member
RE: Po několikáté a stále první tisk 🙁

Zdravím všechny
Tak jsem se po delší době zase vrátil k hraní si s tiskárnou a samozřejmě mám stejné problémy jako ostatní. Na MMU2 jsem zatím moc rad nenašel, tak taky přispěju se svým řešením, i když zatím ještě mám co zlepšovat.

Hlavní problém MMU2 je podle mě ve vytvarování filamentu při výměně (stejně jako u MMU1). Už jsem dvakrát vyměnil PTFE trubičku v extruderu s menším vnitřním průměrem (1.85mm) která do MMU2 patří, protože v extruderu se konec filamentu chladí před vysunutím, tak že by měl mít menší průměr než přívodní bovden (2mm). Po výměně vždy fungovala tiskárna chvíli a pak znova problém se zaváděním.

Protože mi po upgradu z MMU1 zůstaly součástky, vytáhl jsem jednu leštěnou trubičku, ustřihnul kousek bovdenu (ze zásoby co mám doma) v délce PTFE v hotendu, v ořezávátku zaoblil jeden konec a z druhé strany vyvrtal díru pro leštěnou trubičku kterou jsem tam vmáčknul. Tak že teď mám v extruderu PTFE s kovovou trubičkou uvnitř. Nevím jak moc to bude mít vliv při dlouhodobém používání (čekám že se možná rozpálí a chladit nebude) ale dost se tím vyřešilo, po této úpravě začalo všechno chodit lépe.

Pak jsem si začal hrát s přítlakem a ten je zdá se také dost důležitý, pokud je malý- filament prokluzuje, pokud je přípiš silný- ještě teplá špička filamentu co opouští extruder se rozmáčkne a při dalším zavádění se už nevejde do trubičky, řešením pro mě byla také výměna přítlačné pružiny s měkčím tlakem, původní je dost tvrdá a stačí opravdu málo a už je to moc. Pak stačilo jen poladit parametry filamentu, jako teplota, počáteční rychlost vysouvání, a počet chladících pohybů, to může být pro každý filament jiné, je to stejné zkoušení jako bez MMU , prostě každý výrobce a barva může mít jiné vlastnosti a je potřeba si doladit vše podle svých skušeností.

PTFE holder jsem si taky vytisknul protože mi vypadávaly přívodní trubičky.

Zatím s PLA chodí tiskárna po úpravách dobře, uvidím kdy začnou další problémy. A co bude dělat kovová trubička při vyšších teplotách s ABS.

S rospustnými podporami mám taky problémy, PVA mě pořád vytahuje dlouhý slabý konec, který se při zavádění ohne a samozřejmě se pak nevejde do extruderu, čtyřikrát se zavede dobře a po páté se zasekne a je potřeba zastříhnout konec, mám takový dojem že by to měl řešit nůž co je v MMU2, který by měl slabé konečky (vlasy) zařezávat, ale to se zdá moc nefunguje, tak že teď se snažím najít optimální teplotu pro PLA a PVA při výměnách aby vše fungovalo, jestli se mi podaří nějaký dobrý výsledek, určitě se s nim podělím.

Snad to někomu pomůže a napadne ho třeba jiné řešení co by pomohlo všem.
A samozřejmostí by mělo být používání suchého filamentu! Já pro sušení využívám sušičku na ovoce 🙂 .

Zatím tisku zdar.

Posted : 23/09/2019 7:21 pm
Prest
(@prest)
New Member
RE: Po několikáté a stále první tisk 🙁

Zdravím,

u MMU2S jsem měl problém, že po několika hodinách tisku byly špatně vytvarované špičky filamentu, takže výměna přestala fungovat. Trubička PTFE byla vyšoupaná na větší průměr.  Když jsem vyměnil PTFE trubičku v extruderu, tak se problém opakoval. Nepomohlo žádné ladění teplot apod. Při prohlížení náhradních dílů jsem si všiml, že pro MK2s a MMU2S jsou rozdílné Heatbreaky E3D. Věděl jsem, že při žádném upgradu jsem tento díl nikdy neměnil. Tak jsem napsal na podporu s dotazem jaký je mezi nimi rozdíl. Do Mk2S se dává Heatbreak E3D s průměrem vnitřní trubičky 1,9 mm po celé délce.  Heatbreak E3D pro MMU2S má dva vnitřní průměry.  V teplé části má průměr  1,8 mm a ve studené 2 mm. Po výměně jsem vytiskl dvě ovce bez jediné chyby a bez žádných úprav ve Sliceru. Špičky mají perfektní tvar. Před výměnou se mi nepovedla vytisknout žádná ovce. Tento problém se bude týkat asi všech, kteří začali s MK2. Je škoda, že Průša nemá lepší popis u náhradních dílů.  Asi by řadě lidí ušetřil spoustu času.

Heatbreak E3D najdete zde: https://shop.prusa3d.com/cs/nahradni-dily/202-hotend-heatbreak-e3d-mk3s-mk25s-mmu2s.html

Ještě jsem si dotiskl clip, protože se mi nelíbilo, že PTFE trubička není napevno: https://www.thingiverse.com/thing:1276626

Návod na výměnu Heatbreaku: https://manual.prusa3d.com/Guide/How+to+change+a+heatbreak-heatsink-heaterblock+-+MK3S-MK2.5S-MMU2S/1451?lang=en

 

 

This post was modified 4 years ago by Prest
Posted : 01/12/2019 3:30 pm
Zoltan liked
Lukas632
(@lukas632)
New Member
Tlac na MMU2s

Dobry den,

potreboval by som poradit.

Mam MKS3+ a MMU2, pri spusteni tlace zacne loadovat a unloadovat filament az po nozle, cyklus opakuje asi 5x a koniec.

Posted : 27/08/2021 1:19 pm
Share: