Notifications
Clear all

Ocelový tiskový plát  

  RSS
lukuc
(@lukuc)
New Member
Ocelový tiskový plát

Nevíte někdo jaká je přibližně životnost nebo trvanlivost ocelových tiskových plátů na Mini. Jedná se o oba, jak hladký tak hrubý.
Mám Mini velmi krátkou dobu asi měsíc, je to má první tiskárna a zatím jsem udělal dá se říct jen pár malých spíše testovacích výtisků - velikosti tak do 5cm (teplotní věž, kalibrační kostku apod.)
Od začátku mám problém už i s kalibrační první vrstvou. Když je to uprostřed v pořádku, tak to na krajích špatně chytá. Včera když jsem s tím zas laboroval, tak jsem si všiml, že právě hladký tiskový plát je docela prohnutý a zrnitý plát mírně taky.
Při odstraňování výtisků z hladkého jsem ten hladký po vychladnutí mírně prohýbal pro odlepení. Zrnitý tiskový plát jsem použil jednou a ani jsem jej neprohýbal protože jsem zkoušel tisk TPU a tam se výtisk bohužel odlepil sám ještě při tisku. I tento je lehce prohnutý v jednom směru.
Nevím jestli už nebyly prohnuté při vybalení, když mi tiskárna přišla.
Díval jsem se ještě před koupí tiskárny na různá videa právě s mini a na několika bylo normálně, že se to může trochu prohnout po vychladnutí a výtisk se tak odlepí. Tím jsem se tedy řídil. No tiskový plát se trochu prohýbá i při pouhém oddělávání z podložky, protože je magnetická.
Takže je možné jej mírně ohýbat nebo ne? Jestli je tak extrémně náchylná není lepší ji nahradit tak jak u levných Enderů raději sklem (čemuž jsem se chtěl vyhnout a byl to jeden z důvodů proč jsem koupil Mini).
Podle Knowledge base se záruka na ohnutí a poškrábání nevztahuje. Ale co když byla prohnutá už při koupi a nevšim jsem si toho. Jestli se zrnitá prohne po jednom použití jen odděláváním z podložky, tak vyjde používání Mini docela brutálně draho, protože Nová podložka je teď za 650-800Kč podle typu.

Posted : 16/10/2020 7:36 am
kUMters
(@kumters)
Estimable Member
RE: Ocelový tiskový plát

Ahoj, prečo ti to nefunguje sa nedá z tvojho popisu určiť, áno u mini je MESH celej plochy výrazne krivší než u MK3S. Zameral by som sa na kalibráciu prvej Z vrstvy.

A ohýbanie plátov je úplne v pohode, máme MINI pol roka a MK3S skoro dva a ohýbam bežne a nemá to na nič vplyv:) Magnety v doske ten ohyb/nerovnosť plátu vyrovnajú. Pokiaľ máš krivý HEATBED tak podľožka skopíruje jeho tvar a ide o to ako moc je to krivé = či to MESH výpočet pri tisku spraví alebo nie....

MK3S + MMU2S (@BMG + MOSQUITO), MINI, ANET A8

Posted : 16/10/2020 8:31 am
V.S.
 V.S.
(@v-s)
Honorable Member
RE: Ocelový tiskový plát

Sice mám MINI krátce, ale na MK3 původní podložka v pohodě po 2,5 roce, na další 3D tiskárně měním kde není pružná podložka PEI cca po 800 hodinách tisku. 

Nikdy nepoužívám nový PEI vždy novou podložku, nebo nově nalepený PEI plát zdrsním houbičkou a řádně odmastím pomocí IPA. Pravidelně zdrsňuji plát PEI drsnou stranou houbičky na nádobí. 

Hrubý plát používám jen na tisk PET a tam stačí jen odmašťovat pomocí IPA.

Posted : 16/10/2020 2:20 pm
kUMters
(@kumters)
Estimable Member
RE: Ocelový tiskový plát

Pre dokreslenie ako kryvosť podložky/povrchu nemá vplyv: Ja som si nechtiac klieštami pod extruderom (nebudem si už viac nadávať, ale posral som ti to riadne) prehol celý bedlevel v prvom meranom mieste (pravý dolný roh) a aj tak sa nič neodlepuje a MESH BED LEVELING pri printingu to vyrovná. Toto sú moje výsledky (sú hrozné a aj tak to funguje bez problémov):

(tabuľka je opačne - to čo je červeným vpravo hore je reálne vpravo dolu)

0 0.442 0.375 0.138 -0.055
60 0.479 0.394 0.250 0.118
120 0.442 0.404 0.341 0.283
180 0.344 0.348 0.362 0.390

             0      60     120    180

MK3S + MMU2S (@BMG + MOSQUITO), MINI, ANET A8

Posted : 16/10/2020 2:29 pm
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Ocelový tiskový plát

Pokud ti projde MBL bez chyby, tak bych nepřilnavost hledal někde úplně jinde. Jak píše kumters, nedodal jsi téměř žádné relevantní informace.

Zkus se podívat na tohle a zkus dodat více informací. 

edit: asi to budu muset přeložit

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 16/10/2020 4:42 pm
Share: