4.1.0 Firmware for Original Prusa MINI  

Page 3 / 4
  RSS
stephen.c32
(@stephen-c32)
Eminent Member

@zoltan

Any update?

Posted : 05/08/2020 3:40 pm
zoltan
(@zoltan)
Member Moderator

Hi @stephen-c32

Sorry time ,is running faster and faster,

I am looking at your g-code - did you change the extruder to bondtech?

I see you have added some G-code into the initial part of the G-code file. Did you put anything at the final part? I guess not.

Did you do by chance any changes on printer between 4.0.5 and 4.1.0?

Which 4.1.0 did you use please? RC or final? - edit. sorry, I found it

Finishing my print in half an hour, I will check yours.

This post was modified 2 months ago 2 times by zoltan
even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, FW 3.9.0, no closed box, sketchup , fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI FW 4.1.0, technical background...
Posted : 05/08/2020 4:03 pm
zoltan
(@zoltan)
Member Moderator

In 12 minutes I will have the testing result

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, FW 3.9.0, no closed box, sketchup , fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI FW 4.1.0, technical background...
Posted : 05/08/2020 5:34 pm
tracy
(@tracy)
Trusted Member
Posted by: @zoltan

In 12 minutes I will have the testing result

Please let it be good. I'm still using 4.0.2 because every version since has had something wrong with it.

Posted : 05/08/2020 5:55 pm
zoltan
(@zoltan)
Member Moderator

I can confirm, your G- code is doing that way you described.

I have checked a simple print without any inserted g-code in the print file and it worked without issue, going to check your code in other version.

Can you please share your .3mf file?

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, FW 3.9.0, no closed box, sketchup , fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI FW 4.1.0, technical background...
Posted : 05/08/2020 5:56 pm
zoltan
(@zoltan)
Member Moderator

@stephen-c32

are you sure, that betwen 4.0.5 and 4.1.0 you did not do any change in that G-code file?

Posting Your .stl file would be appreciated

This post was modified 2 months ago by zoltan
even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, FW 3.9.0, no closed box, sketchup , fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI FW 4.1.0, technical background...
Posted : 05/08/2020 6:16 pm
zoltan
(@zoltan)
Member Moderator

Flashed  4.05. and it ends correctly, I would need your .3mf file to see the differences of the standard and your setup.

Thanks

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, FW 3.9.0, no closed box, sketchup , fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI FW 4.1.0, technical background...
Posted : 05/08/2020 8:29 pm
malcmcm
(@malcmcm)
Trusted Member

@stephen-c32

I know zoltan saw and is currently investigating. But I have the exact same issue as you, I posted a thread here: https://forum.prusaprinters.org/forum/hardware-firmware-and-software-help/immediately-after-successful-print-mini-goes-into-mesh-bed-leveling-procedure/

My printer used to try and Mesh Bed Level but now after it parks it returns to the home (bottom right corner) by moving the z and y axis at the same time. Just like yours but a different corner. Maybe read my post and see if any similarities jump out to you.

@zoltan maybe you can give us a 'clean' gcode file for us to test on our machines? 

Posted : 06/08/2020 1:26 am
zoltan
(@zoltan)
Member Moderator

@stephen-c32

we suspect the M92 used for bondtech e- step, you are using. Team is working on it.

Try the code without this M92 if it works.

Thanks

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, FW 3.9.0, no closed box, sketchup , fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI FW 4.1.0, technical background...
Posted : 06/08/2020 2:13 pm
crawlerin
(@crawlerin)
Honorable Member

@zoltan

Bondtech extruder is one of the most common upgrades people buy because it's just drop-in (one can fit non-MINI specific extruders too but it requires more work). It would not be good if this was causing the issue, you need to change e-steps.

Posted : 06/08/2020 4:27 pm
malcmcm liked
stephen.c32
(@stephen-c32)
Eminent Member

I see FW 4.2.0 has been released. Does this release have any fix for my issue?

Posted : 23/08/2020 9:29 pm
bobcousins
(@bobcousins)
Reputable Member

This issue https://github.com/prusa3d/Prusa-Firmware-Buddy/issues/733 - M92 command causes weird behaviour? No fix yet.

Posted : 23/08/2020 9:46 pm
a.schwinn
(@a-schwinn)
Active Member

This problem also is with 4.2.0 and I even do not have a Bondtech extruder and do not use M92. The printer is as it has been delivered. Attached is the gcode I used to do some test prints wuerfel_0.2mm_PETG_MINI_5m.gcode

I put some 2s delays after each line of the Filament-specific end gcode (which has been removed again in the attached code), to see if one of the commands causes the unwanted movements at the end of the print, but none of them was the problem.

Going back to 4.05 and printing the same model did not show this behavior. The strange thing is, that I used a 4.2.RC1 software before, that worked, but I do not know the release number and now it is gone :(.

 

Posted : 27/08/2020 8:28 pm
zoltan
(@zoltan)
Member Moderator

@a-schwinn

can you please attach a videoto see what  your printer is doing?

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, FW 3.9.0, no closed box, sketchup , fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI FW 4.1.0, technical background...
Posted : 28/08/2020 11:33 am
a.schwinn
(@a-schwinn)
Active Member

[video width="1280" height="720" mp4="https://forum.prusaprinters.org/wp-content/uploads/2020/08/Druckproblem.mp4"][/video]

See video, at the end of the print, the print head moves to the parking position, which is the upper right corner in the video and see g-code. But then the bed moves back and the z-axis lowers, which is nowhere in the code and as already written, the same g-code but with 4.0.5 does not show this behavior.

Edit: Hope the video has been uploaded.

This post was modified 1 month ago by a.schwinn
Posted : 28/08/2020 4:45 pm
a.schwinn
(@a-schwinn)
Active Member

I flashed today Buddy_4.2.1-final+2072.bbf from GitHub and the problem is gone now 🙂

Posted : 02/09/2020 8:46 pm
stephen.c32
(@stephen-c32)
Eminent Member

@a-schwinn

That is awesome news! I have been stuck on 4.05 waiting for some attention. I guess they must have found something.

Stephen

Posted : 02/09/2020 10:49 pm
zoltan
(@zoltan)
Member Moderator

Miracles sometimes happen 😉 

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, FW 3.9.0, no closed box, sketchup , fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI FW 4.1.0, technical background...
Posted : 03/09/2020 4:03 pm
stephen.c32
(@stephen-c32)
Eminent Member

@zoltan

No miracles this time. I upgraded to 4.2.1 and the bad behavior returned. After parking, the head moves to the left and down, crashing into the bed if I do not stop it. I must reflash with 4.05. It is the last firmware to work for me.

Posted : 28/09/2020 12:38 am
zoltan
(@zoltan)
Member Moderator

@stephen-c32

same Gcode?  with or without M92?

 

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, FW 3.9.0, no closed box, sketchup , fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI FW 4.1.0, technical background...
Posted : 28/09/2020 4:28 pm
Page 3 / 4
Share:

Please Login or Register