Rádi vám pomůžeme, ale pomozte i vy nám....
 
Notifications
Clear all

Rádi vám pomůžeme, ale pomozte i vy nám....  

  RSS
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
Rádi vám pomůžeme, ale pomozte i vy nám....

Zdravím

tentokrát nebudu hovořit o konkrétním problému nebo chybě. Mým dnešním záměrem je zlepšit naše služby vůči komunitě uživatelů a nastavit strukturovaný způsob komunikace, který, jak věřím, může zlepšit a snad i urychlit odpovědi na vaše otázky a pomoci při řešení problémů.
Naším komunikačním prostředkem je toto fórum a bohužel nemůžeme se navzájem vidět, ani naše pacienty (tiskárny), takže při popisu své bolesti musíte být přesní a detailní. Zkrátím to, pokud chcete, aby vám někdo účinně pomohl, řekněte o svém problému co nejvíce hned na začátku a nezapomeňte na podrobnosti.

Popis problému: První vrstva se nepřilepuje... (a víc ani slovo) - vygeneruje velmi standardní sadu otázek, ale téměř žádnou odpověď nebo velmi obecné odpovědi, můžete si je také přečíst ve své tiskové příručce nebo na stránkách nápovědy PRUSA.

Vaše zkušenosti s tiskem:
nejlepší by bylo krátce popsat historii, jak dlouho tisknete, ať už je váš tisk první nebo 2302-tý , jak rozsáhlé jsou vaše technické znalosti. Podle toho zkušenější zvolí "jazyk" jakým s vámi budou komunikovat - věřím, že vždy slušně. Můžete některé základní informace o sobě sdělit ve vašem profilu a pak je už nemusíte pokaždé opakovat.

Vaše konfigurace:
každé subforum má svůj název (i3mk3s, MINI atd.), který obecně popisuje, o co jde. Ale nemůžeme vidět, jaké možné varianty máte doma, např. po celkem dlouhé komunikaci zjistíme, že používáte trysku 0,25 mm (místo obvyklých 0,4 mm) nebo máte tiskárnu umístěnou ve skříňce, abyste udrželi stabilní (ale také vyšší než obvyklou) teplotu okolí, co neplatí u standardní místnost se zavřenými okny a některé materiály PLA se mohou roztavit dříve, než se dostanou k vaší trysce.

Příklad
Konfigurace:
Tiskárna: Prusa i3 MK3S sestavená ze stavebnice nebo i3 MK3 upgradovaný z i3 MK2S atd.
Odchylky od standardu: tryska 0,6 mm (standard 0,4 mm), tiskárna v uzavřené skříňce, přidán filtr filamentu apod.
Pokud to nechcete pořád opakovat, můžete to jednoduše vložit do svého podpisu v profilu, aby každý, kdo chce pomoci, to okamžitě viděl.

Popis problému:
Prosím, sdělte, zda jste svůj model navrhli sami pomocí nástroje pro 3D design (je dobré zmínit, který) soubor stl a g-code, nebo jste si stáhli gcode, který nemusí být vhodný pro Prusaprinter. Doporučuji, abyste si přečetli naši vícejazyčnou stránku podpory http://help.prusa3d.com
Slicer: je obzvláště důležité zmínit, který Slicer používáte a zda používáte standardní Prusa profily nebo jiné než Prusa profily případně nestandardní profily. Profily Prusa na jiných Slicerech, které jsou použity pro tiskárny Prusa.

Použitý filament: Prusament PLA Opal Green nebo jiný filament podle názvu a nejen napsat, ze to je PLA. V některých článcích můžete vidět, že ABS-T se ne vždy chová jako obecný ABS, takže každý detail může napovědět hodně.

Nastavení tiskárny: standardní nebo změněné - nejlepší je kopie obrazovky ze Sliceru (ještě lepší je přiložený soubor .3mf)

Nastavení tisku: teploty, rychlost, ventilace atd. Vyhněte se dalším otázkám, které by museli klást ti, kteří vám chtějí pomoci.

Připojte soubory: G-code, soubory .3mf jsou velmi užitečné pro analýzu / replikaci vašeho problému

Koincidence: toto je nejvíce nepředvídatelný fakt, když nastanou problémy. Váš tisk se nezdařil kvůli blobu, ale jen pár týdnů před tímto problémem jste vyměnili heatbreak za něco "lepšího", použili jste sice PLA, ale zapomněli jste zmínit, že pouze jinou barvu „něco úžasně černého“, co může v hlavách "pomocníků" hned rozsvítit varovnou kontrolku, neboť vědí , že právě tento "úžasný černý" filament dělá problémy.

Mám ten stejný problém :
jste si opravdu jisti, že se potýkáte se stejným problémem? Zajímalo by mě, když tu někdo napíše dva řádky a někdo jiný říká „Mám to samé“, jak to z těch dvou řádků poznal. Já bych si to netroufl. Existuje tolik možných scénářů, že bych byl velice opatrný ve vyjádření, že mám to samé. Největší pomoc pro pomocníky je, když jste schopni tento problém replikovat (což zajišťuje, že se nejednalo pouze o náhodný případ ) a popište ho prosím.

Fotky, fotky, fotky !!!
Je všeobecně známo, že jeden obrázek může nahradit stovky slov. Určitě víte, že fórum neakceptuje všechny formáty, ale obecné formáty obrázků jsou skutečně podporovány. Další formáty souborů můžete zazipovat do ZIP formátu a připojit k článku - .zip je akceptován. Pokud přidáte odkaz na nějaké odkladiště ... nevím troufli byste si kliknout na nějaký vám úplně neznámý odkaz? Já teda ne.

Uzavření vlákna:
Vím, že v okamžiku, kdy bolest přestane, přestane také křik. Lze zde zahlédnout mnoho otevřených vláken v situaci, kdy problém již neexistuje (teda podle toho, že se tazatel již více neozval navzdory položeným otázkám). Pokud jste to vyřešili sami, sdělte nám příčinu vašich potíží, aby se ostatní mohli poučit a moderátoři mohli problém uzavřít nebo alespoň označit jako vyřešený.

Má to dva zásadní důsledky - lidé, kteří mají stejný nebo podobný problém, si mohou přečíst příčinu a poučit se a lidé, kteří budou budou chtít pomoci, rozpoznají hned, že jejich pomoc již není v tomto případě potřebná.

Tak přeji všem hodně radosti z tisku a také hezký den.

Staci zkopirovat a vyplnit do vaseho prispevku:

Popis problemu

Typ tiskarny: mk3s, mini,mk2,mk2,5

Se slicerem pracuji v modu: zacatecnik, pokrocily, expert

Pouziti vlastnich G-code ve sliceru:

Pouzity filament:

Jine filamenty:

-chyba se projevuje jen u tohoto

- je nezavisla na druhu filamentu

Jak dlouho se věnuji 3D tisku: 

Odchylka HW od standardu: umístěn ve skříňce- volně. Tryska, ložiska,extruder, motory  original

Použitý plát : hladky, texturovany

Nefungující cast:

- bez uprav HW

-  upraveno:

Popis chyby:

- podrobny popis chyby

 - cetnost vyskytu

- tisk predtim fungoval bez chyby po dobu:

- jak dlouho fungovala tiskarna bez chyby

 

Fotky:

 

 

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 05/11/2020 7:55 am
Tom_3D, Kalimero and JV liked
Share: