X axis only partially works for a few seconds after bootup, then freezes
 
Notifications
Clear all

X axis only partially works for a few seconds after bootup, then freezes  

  RSS
RicoNYS
(@riconys)
New Member
X axis only partially works for a few seconds after bootup, then freezes

I had some gunk build up on my heat block and nozzle in such a way that I had to remove them for cleaning. The thermistor was stuck in the heat block so I undid the wiring for it, took the heat block out with the thermistor in it, cleaned it off, then reinstalled both of them and reassembled the printer. When I went to do a first layer calibration instead of a line I got a bunch of blobs in a vertical line. I realized my X axis wasn't working anymore. When I removed the thermistor I did unplug one of the fans (I believe the print fan) but never touched the stepper motor wires. It will be able to traverse the very end of the X axis right after bootup, but after a certain amount of time (or maybe rotations?) it stops receiving input. I also tried flashing the newest firmware on and a factory reset but that didn't help. Does anyone know what might've happened?

Link to video of it partially working, then stops responding:

Posted : 31/07/2021 5:00 pm
JoanTabb
(@joantabb)
Moderator
Smooth sliding?

when the printer is idle, does the X axis move smoothly from side to side, when moved by hand?

sometimes  lack of lubricant can cause this sort of issue. 
regards Joan

I try to make safe suggestions,You should understand the context and ensure you are happy that they are safe before attempting to apply my suggestions, what you do, is YOUR responsibility. Location Halifax UK...
Posted : 31/07/2021 5:04 pm
RicoNYS
(@riconys)
New Member
Topic starter answered:
Yes

It slides smoothly across the entire axis. I am convinced it is not mechanical since it does partially work momentarily after bootup as shown in the clip. 

Posted : 31/07/2021 5:40 pm
JoanTabb
(@joantabb)
Moderator
Oh dear!

I will have to leave this to the guys with Mini's    

I only Have Mk2 and Mk3's

Have you used Chat, with Prusa?

regards Joan

I try to make safe suggestions,You should understand the context and ensure you are happy that they are safe before attempting to apply my suggestions, what you do, is YOUR responsibility. Location Halifax UK...
Posted : 01/08/2021 10:33 pm
Share: