Notifications
Clear all

Mesh Bed Levelling not working . . . ?  

  RSS
wimblejon
(@wimblejon)
New Member
Mesh Bed Levelling not working . . . ?

Hi there,

I wonder if anyone can help with this.

After successfully building a MINI+ (with NO screws left over!!!) and the self test running through flawlessly, I tried a mesh bed level and then a First Layer Calibration (FLC).

So, the head started at the far side of the heatbed way too high and I started lowering the head with the knob - but when the head reached the nearside (next to the Z-axis column) the head was dangerously close to the heatbed. I then watched the FLC and surprisingly, at the nearside the head was at the 'correct' height but at the farside the head was always 4-5mm high. Needless to say, the final small rectangle print was cr*p!!!

I am surprised as I thought that the PINDA sensor is supposed to compensate for heatbed level differences.

Any ideas?

Posted : 15/06/2021 11:20 pm
jcjames_13009
(@jcjames_13009)
Eminent Member
RE: Mesh Bed Levelling not working . . . ?

Hi

Seems you have XY axes squaring pb. There is a similar post there https://forum.prusaprinters.org/forum/assembly-and-first-prints-troubleshooting/first-print-bed-leveling-failed/

Issue solved following that procedure https://help.prusa3d.com/en/article/xz-axis-skew-correction-mini-mini_158518

My guess is that PINDA cannot compensate such a gap (5mm or more)

To be sure you can contact Prusa tech support by chat from eShop web page

Hope it'll help

JC

Posted : 16/06/2021 6:49 am
jcjames_13009
(@jcjames_13009)
Eminent Member
RE: Mesh Bed Levelling not working . . . ?

Hi again

It's not XY but XZ axes squaring

Sorry

JC

Posted : 16/06/2021 7:51 am
BogdanH
(@bogdanh)
Estimable Member
RE: Mesh Bed Levelling not working . . . ?

See this article and pay attention on B. Large correction chapter.

Mini+ with Bondtech upgrade & modified firmware...
Posted : 16/06/2021 8:21 am
wimblejon
(@wimblejon)
New Member
Topic starter answered:
RE: Mesh Bed Levelling not working . . . ?

Thank you  jcjames_13009 and BogdanH.

I used the major levelling in the article and it has improved the gap difference. I'm guessing that if I elongate the screw holes in the plastic ends holding the extrusion nearest to the Z axis with a small round file, I'll get more play . . . but that'll be a 'last resort'! 🙂

The FLC is working much better and a test print across the heat-bed showed remarkable accuracy and an obviously working PINDA sensor.

I appreciate your help. Thank you.

Jon

Posted : 16/06/2021 7:01 pm
jcjames_13009
(@jcjames_13009)
Eminent Member
RE: Mesh Bed Levelling not working . . . ?

Hi Jon

Good news

From my “short” experience and what I read about Prusa MINI, I don't think so you need to apply mechanical changes on it to correct issues. Following assembly instructions from Prusa web site and applying procedures from the knowledge db is enough

The 2 or 3 times I faced issue with my printer, pb was coming either from mechanical adjustment (squaring, unsecured screw, …) or modified/non-standard parameters in PrusaSlicer

Have fun

JC

Posted : 17/06/2021 6:33 am
Share: