Notifications
Clear all

First layer problems  

  RSS
Lirithiell
(@lirithiell)
Eminent Member
First layer problems

Hello everyone.

I have had a Prusa Mini for 4 weeks, so far the printer has been a very reliable workhorse and I am really excited. But today he suddenly has problems with the first layer after normal printing, it looks as if the bed is uneven.

Unfortunately, the picture is not very bright, but you can still see that the distance in the middle suddenly seems to be too high and the square at the end also has no uniform result.

At the last print everything was fine and unfortunately I have no idea why this problem is coming up now.
I have already successfully printed other things with this filament.
Does anyone have an idea of what I can do?

Posted : 02/03/2020 7:44 pm
Sfbrain
(@sfbrain)
Estimable Member
RE: First layer problems

Looks like Z is too low ??

Have all your previous good prints been on that textured plate ??

S

Posted : 02/03/2020 8:38 pm
Sfbrain
(@sfbrain)
Estimable Member
RE: First layer problems

If this has happened on the same sheet that you have had good prints, then check the bottom of your sheet and the top of the heat bed, for any little scraps of filament etc etc

S

Posted : 02/03/2020 8:49 pm
Lirithiell
(@lirithiell)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: First layer problems

Yes (almost) all prints were on this sheet. I didn't adjust anything in height and suddenly there were problems in the first layer with a new print. That's why I tried to readjust Z - to no avail and with the result that it is totally uneven. I have already cleaned the sheet itself on both sides and also checked the heat bed. ☹️ 

I even started the first layer calibration again from scratch.
Nevertheless, I will try again with a higher Z. 

Posted : 02/03/2020 9:02 pm
Sfbrain
(@sfbrain)
Estimable Member
RE: First layer problems

OK, if all is good, check that your Minda isnt loose and moved slightly

S

Posted : 02/03/2020 9:06 pm
pete.b3
(@pete-b3)
Trusted Member
RE: First layer problems

It may be a photo distortion, but your X axis looks like it has quite a lift on the outside end. That's a problem I had.

Don't move your Mini around if you can help it. The Z/Y interface has a lot of flex to it.

But check for square:

https://forum.prusaprinters.org/forum/assembly-and-first-prints-troubleshooting/now-i-know-why-ive-had-so-many-problems-this-evening-x-axis-out-of-parallel/

Pete

Posted : 03/03/2020 5:42 pm
maxzax
(@maxzax)
New Member
RE: First layer problems

I have encountered similar problems before, just adjust the X axis.come on

Posted : 04/03/2020 9:57 am
Lirithiell
(@lirithiell)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: First layer problems

The axes were okay. It's like magic, I just exchanged the nozzles from the Mini and MK3s (both nozzle X). Whatever went wrong ... 🤨 

Posted : 05/03/2020 7:01 pm
Share: